Časté dotazy

Proč maso z farmy Fox Meadows

Fox Meadows je rodinná farma specializující se na chov masného skotu a výrobu špičkového vyzrálého hovězího masa v oblasti Posázaví. Podnikáme v režimu ekologického zemědělství, naše výrobky tak mají certifikát bio produkce. Porážíme jen dospělá zvířata, naše stáda mají celoroční přístup na pastviny. Disponujeme veškerým zázemím na chov, porážku, bourání i zrání masa – vše probíhá v areálu farmy, odpadají transporty živých zvířat i další zbytečný stres. Chováme a prodáváme výhradně masná plemena skotu. Chováme hlavně skotská plemena Galloway, Aberdeen Angus či Hereford s předpoklady pro špičkovou kvalitu masa. Prodáváme především maso z vlastního chovu, ale pokud ten kapacitně nestačí, porážíme i zvířata z prověřených chovů v našem okolí. Pokud Vám záleží na tom, jaké maso jíte, jak a kde vzniklo a jak zvířata žila před tím, než přišel čas jejich porážky, jste na tom správném místě.

 

Co je to stařené maso

Staření masa je proces zrání masa za stálých a kontrolovaných podmínek teploty, vlhkosti a filtrace vzduchu ve speciálních zracích boxech. Maso během zrání působením přirozených procesů povoluje a křehne, zvýrazňuje se jeho chuť i vůně a výrazně stoupá jeho kulinářská hodnota. Při zrání maso ztrácí vodu a zmenšuje se tak jeho objem. Ztráta váhy a spotřebovaná energie na chlazení a kontrolovanou atmosféru samozřejmě zvyšuje cenu stařeného masa proti masu čerstvému. Výsledná kvalita masa a vhodnost pro kuchyňskou přípravu je ovšem řádově vyšší než běžné maso, a tato investice do kvality i chuti se nepochybně vyplatí.

 

Jak maso zraje na naší farmě

Disponujeme moderním zpracovatelským zázemím, kde dochází v jednom objektu k porážce, bourání i zrání masa. Zvířata jsou porážena přímo u pastevních areálů, eliminujeme stres spojený s nakládkou, přepravou a vykládkou zvířat. Tím, že jsou všechny procesy přípravy masa koncentrovány do jednoho objektu, není ani maso vystaveno žádným negativním dopadům opakovaných transportů mezi provozovnami a nedochází k teplotním šokům. Kombinací těchto postupů je zajištěna maximální možná kvalita zpracování masa, jakožto i humánní podmínky porážky zvířat. Maso zraje typicky ve visu ve zracích boxech od 14 do 30 dnů. Uloženo je ve čtvrtích a následně se porcuje a vakuově balí – proces zrání ale může pokračovat i po rozbourání a vakuovém balení masa.

 

Na co se které maso hodí

Pokud nejste odborník na řezy (druhy) masa, vůbec to nevadí. V popisu jednotlivých řezů v e-shopu najdete způsob přípravy vhodný pro každý z nich a můžete podle druhu přípravy i nabídku vytřídit. Pokud hledáte maso na steak, je k tomu určena celá sekce e-shopu s výběrem těch nejlepších steakových mas.

  

Kdy bude maso k dispozici

Jsme farma střední velikosti, což věříme, že je udržitelný model z hlediska způsobu hospodaření. Na druhou stranu ale nemůžeme garantovat šíři a komfort nabídky, jakou byste našli u velkých výrobců či obchodníků. Věříme, že takové omezení je více než vyváženo garantovanou kvalitou a původem produktů. Pokud Vám záleží na tom, co jíte, jistě menší komfort přijmete a budete u nás vítáni. Pokud je Vám naopak původ lhostejný, ale zajímá vás jen komfort dodávky a cena, jistě najdete vhodnější e-shop než ten náš.

 

V nabídce e-shopu uvidíte, která masa jsou k dispozici skladem. Ta, která skladem nejsou, budou k dispozici, jakmile maso z dalšího zvířete dokončí proces zrání. Můžete zvolit možnost upozornění na naskladnění a my Vás o nové dodávce sami upozorníme.

 

Doprava a termíny závozů

Dopravu zajišťujeme většinou v pátek nebo dle dohody vlastním chladicím vozem. Můžete si tak být jistí, že Vaše dodávka nebude během transportu vystavena nevhodné teplotě a dorazí tak dokonale čerstvá.

Doručujeme chlazené maso v zavakuovaných balíčcích po celé Praze a přilehlých okresech Praha-východ a Praha-západ. Do budoucna plánujeme pokrýt celou Českou republiku.